Naturupplevelser för både kropp och själ

 

 Vandringar

 

Natur- och kulturvandringar

Samtliga vandringsturer kan anpassas för företag, skolor, funktionshindrade, nysvenskar och andra grupper, där upplägg, sträcka och tid varieras för att passa just er grupp. Samarbetsövningar, utan tävlingsmoment, kan läggas in under dagen. NaturSmedjan guidar över hela Skåne, Blekinge och Öland, och är specialist på stora delar av Skåneleden samt Stiftelsen Skånska Landskaps Strövområden.
För följande områden finns färdiga koncept

 

Brösarps backar

På underbara Österlen och Brösarps norra backar, tar vi en vandring längs Verkeån. Vi ser på natur- och kulturlandskapet och njuter av den vackra utsikten, där man vid klart väder ser havet i öster. Har man tur, kan man en varm sommardag få se den ovanliga sandödlan sitta på en sten och värma sig.

Fulltofta

Fulltofta, Stiftelsen Skånska Landskaps största strövområde, är ett mångsidigt och omväxlande natur- och kulturlandskap med många berättelser och sägner. Månghundraåriga ekar, fina fågeldammar, vattenkällor, storkhägn är bara några av sakerna man kan titta på, allt beroende på vilken runda man tar. Här finns fina slingor som är anpassade för barnvagn eller rullstol.

 

Kullaskogen och Sporrakulla

Djupt i den nordostskånska skogen där snapphanarna levde på 1600-talet, tar vi en vandring bland gamla hus, stenbrott och tjärdalar. Här finns Sporrakulla, en gammal gård med månghundraåriga anor, vilken idag är ett byggnadsminne och där jordbruket bedrivs enligt gamla metoder. Berättelserna och sägnerna om området är många.

 

Vitemölla strövområde

Söder om Ravlunda skjutfält, vid Verkeåns mynning, ligger Vitemölla strövområde, med slingrande bäckar, djupa dalgångar, höga backar och en underbar sandstrand. Vandringen går genom området och vi ser på fornlämningar och rester från äldre verksamhet. Mitt emellan himmel och jord, njuter vi av den bedårande utsikten över Hanöbuktens milslånga strand, med Listerlandet i norr och Stenshuvud i söder.

 Guidade bilturer

 

Sagor och sägner i nordöstra Skåne

Under en heldag, åker vi runt ca 10-12 mil i nordöstra Skåne. Vi stannar till på flera ställen, ser på olika platser och hör sagor och sägner från området. Vi besöker bla Sporrakulla. Vi kommer att gå någon liten sträcka, så kläder efter väder och bra skor att gå i är viktigt. Vill man inte eller har svårt att gå med, kan man vänta vid bilarna. Glöm inte att ta med en god fikakorg som räcker hela dagen. Självklart samåker vi så gott det går.

 

Öland

Under 1 alternativt 2 eller flera dagar, tar vi en tur till Öland. Vi besöker bla ”Världsarvet ”Södra Ölands odlingslandskap”. Vi åker runt och ser på kulturlandskapet och hör berättelser från då och nu. Forn- och kulturminnen finns i mängder att se. Självklart tittar vi på lite av alla fåglarna och det finns alltid möjlighet att fotografera på nära håll utan att man stör fåglarna. Samåkning är att rekommendera.

   Matte i naturenPå fötter och hjul i skogen

Utomhuspedagogik – Natur- och kulturdag på schemat

Att lära in ute är ett fantastiskt och roligt sätt att lära nya saker. Man använder naturen och lär både kropp och själ, vilket ger många aha-upplevelser. Det finns inga väggar och tak utan skolsalen är oändlig.

Jag har färdiga koncept, där man arbetar med ett eller flera skolämnen. Men jag skräddarsyr gärna, just ert projekt, er naturdag.

Välj mellan följande ämnen

 • Allemansrätt och allemansvett
 • Biologisk mångfald
 • Eld
 • Fåglar
 • Hantverk
 • Matematik
 • Natur- och kulturhistoria
 • Naturens resurser
 • Naturens väsen
 • Sagor och sägner och verkliga berättelser
 • Se på tiden
 • Svenska  Vatten
 • Våra sinnen

 

Samtliga aktiviteter anpassas till elevernas ålder och rörlighet och innebär olika former av samarbetsövningar men även enskilda övningar.

Om ni vill komma ut i skogen, har jag utmärkta platser och sträckor att rekommendera för aktiviteter och för guidade vandringar. Vill ni vara i skolans närhet, möter det oftast inga hinder.

Utomhuspedagogik kan anpassas för alla mellan 0-100

Allt deltagande i samtliga aktiviteter, sker på egen risk.

 

 

Vill du ha mer information om mina olika aktiviteter och tjänster?  Skicka ett mail till mig, ingrid@natursmedjan.se